Ubaidullah Jaafar

Bantuan BPN Pelajar 2020

Bantuan BPN Pelajar 2020

Bermula 1 April, bantuan BPN Pelajar semakan BPN boleh dibuat di portal rasmi Bantuan Prihatin Nasional. Namun capaian ke portal berkenaan agak sukar memandangkan berjuta rakyat Malaysia cuba untuk semak status permohonan masing-masing. Perlu diingatkan, mana-mana penerima BSH 2020 secara automatik layak menerima BPN. Tiada permohonan Bantuan BPN Pelajar perlu dibuat Bantuan BPN Pelajar sebaiknya anda …

Bantuan BPN Pelajar 2020 Read More »

Permohonan UPU Lepasan SPM

Permohonan UPU Lepasan SPM 2020 Online

Borang permohonan UPU lepasan SPM 2020 bukan untuk lepasan SPM. Pelajar yang sudah menyemak keputusan peperiksaan SPM mereka. Kepada yang berminat untuk terus menyambung pengajian mereka ke peringkat yang lebih tinggi tentu anda kini hendak memohon ke universiti-universiti awam tempatan. Untuk maklumat lebih terperinci dan terkini mengenai cara memohon UPU baca di sini. Borang Permohonan UPU ke IPTA …

Permohonan UPU Lepasan SPM 2020 Online Read More »

Permohonan Biasiswa Mara 2020

Permohonan Biasiswa Mara 2020

Berikut adalah beberapa perincian mengenai Permohonan Biasiswa Mara 2020 ini. Anda digalakkan untuk melayari Laman Web Rasmi Biasiswa MARA untuk mendapatkan lebih banyak maklumat untuk biasiswa Mara Diploma atau Ijazah. Atau pilihan terbaik adalah menghubungi mereka secara langsung seperti maklumat disediakan di akhir artikel ini. Penerangan Biasiswa MARA 2020 (Majlis Amanah Rakyat) Pemohonan Biasiswa Mara …

Permohonan Biasiswa Mara 2020 Read More »

Tips sahur 2020

Ini 7 Tips Sahur 2020 Yang Boleh Buat Anda Tak Lapar Dan Bertenaga Sehingga Berbuka!

Bila berpuasa ni, sebelum amalkan 7 tips sahur ni, tengahari mula lemau. Nak buat keje rumah waduhh, rasa tak larat jerr. Nak kata tak sahur 2020, masa sahur mkn nasi lagi. Masa buka jangan cakap la.. Banyak sis telan tau.. Tapi kenapa ya.. Masih lemahh.. Pernah Amalkan Tips Sahur di Internet Pernah jugak amalkan tips …

Ini 7 Tips Sahur 2020 Yang Boleh Buat Anda Tak Lapar Dan Bertenaga Sehingga Berbuka! Read More »

Senarai kerjaya yang saya buat sejak kecil 1

Senarai kerjaya yang saya buat sejak kecil

Senarai kerjaya ini membentuk macam macam pengalaman. Background saya dari kecil sampai besar adalah engineering.. Namun ini pelajaran saya sepanjang hidup: Kerjaya masa kecil 4-5 tahun – dah usik alat alat elektrik dirumah, dah buat mentol meletup sebab terus sambung di soket rumah.. sebab masa tu ayah masih lagi menuntut di Kolej Polytech Mara dalam …

Senarai kerjaya yang saya buat sejak kecil Read More »

cara buat resume pekerjaan

11 Cara Buat Resume Permohonan Kerja dengan berkesan!

Nak tahu cara buat resume permohonan kerja ni mudah je, anda boleh search google dengan tapi template resume permohonan kerja. Terus beberapa website dah terpapar template yang anda boleh dapat secara percuma! Okay tak nak bersembang lama.. saya nak terus bagi tips ni. Rahsia cara buat resume permohonan kerja dengan menggunakan infografik Sekarang tengah trending …

11 Cara Buat Resume Permohonan Kerja dengan berkesan! Read More »

Sambung Master MBA

Kelebihan sambung Master MBA

Kenapa sambung pengajian MBA walaupun sekarang dah bekerja atau buat bisnes? Ini antara orang tanya, mungkin mereka tak nampak kelebihan sambung Master MBA..Ada orang cakap, “..Alaah, kalau setakat nak buat bisnes, lepas SPM pun boleh buat, tak payah belajar tinggi tinggi pun.. Membazir jerr..”..Lepas saya sambung belajar dalam Master MBA ni, sebenarnya, tanggapan itu salah …

Kelebihan sambung Master MBA Read More »

6 Tips Bisnes Online Menjual di kedai online sendiri 2

6 Tips Bisnes Online Menjual di kedai online sendiri

Sebenarnya banyak jerr tips bisnes online menjual untuk student, suri-rumah, mahupun yang nak tengah cari kerja, boleh mulakan bisnes online ini hanya di rumah tanpa memerlukan kos yang banyak pun. Lagipun, ada kedai online, orang senang nak tempah, beli kat website jerr.. Cara-caranya adalah:.. Tips Bisnes Aktif menulis di Facebook yang orang suka baca. Ni …

6 Tips Bisnes Online Menjual di kedai online sendiri Read More »

10 idea bisnes online yang boleh dimulakan tanpa modal 3

10 idea bisnes online yang boleh dimulakan tanpa modal

Baik idea ini telah dilalui oleh saya sepanjang melibatkan diri dalam bisnes online. Idea bisnes ini mungkin juga sesuai untuk anda jika anda seorang pelajar dimana tak tahu nak cari pendapatan tambahan. Saya mulakan pada mulanya hampir tiada modal. Idea Bisnes Online Servis Bina Logo & Poster Idea bisnes servis bina logo dan poster, sesuai …

10 idea bisnes online yang boleh dimulakan tanpa modal Read More »

Permohonan Biasiswa JPA Program Ijazah Dalam Negara (PIDN) 2020 4

Permohonan Biasiswa JPA Program Ijazah Dalam Negara (PIDN) 2020

Permohonan Biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam Di Bawah Program Ijazah Dalam Negara (PIDN) Bagi Mengikuti Pengajian Peringkat Diploma Dan Ijazah Sarjana Muda Di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) Dan Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) Dalam Negara Bagi Sesi 2020/ 2021 Dijangka Akan Dibuka Pada Bulan September 2020. Iklan Permohonan Tawaran Biasiswa Ini Juga Akan Di Iklan …

Permohonan Biasiswa JPA Program Ijazah Dalam Negara (PIDN) 2020 Read More »

10 SEO Percuma Meningkatkan Rank di Google 6

10 SEO Percuma Meningkatkan Rank di Google

Agak sukar untuk meningkatkan rank website di pencarian Google tanpa bantuan dan panduan yang betul. Oleh itu kita memerlukan SEO Tools untuk membantu dengan data-data dan paling penting keyword yang mampu meningkatkan kadar pencarian pengguna terus kepada website. Ini adalah senarai SEO Percuma untuk meningkatkan rank di Google 1. Google Keyword Planner Sebelum menulis sebarang …

10 SEO Percuma Meningkatkan Rank di Google Read More »

6 Apps Online Edit Gambar Cepat dan Mudah 8

6 Apps Online Edit Gambar Cepat dan Mudah

Tak semua kerja edit memerlukan software yang memerlukan kemahiran seperti Photoshop. Kadangkala kita cuma nak buang latar belakang gambar sahaja, atau nak ubah resolusi dan saiz gambar sahaja, atau nak buang sedikit objek yang mengganggu dalam gambar. 6 Apps ini cuma di browser sahaja tetapi boleh buat semua kerja single-purpose editing ini, bookmark ye untuk …

6 Apps Online Edit Gambar Cepat dan Mudah Read More »

5 Platform Bina Infografik Dengan Mudah Secara Online 9

5 Platform Bina Infografik Dengan Mudah Secara Online

Infografik adalah satu kaedah penyampaian sesuatu info dalam bentuk gambar (vector) dan mempunyai maklumat dan data-data yang telah diringkaskan. Infografik banyak digunakan oleh mereka yang banyak melakukan kajian, dengan data-data yang telah dikumpul, proses penyampaian kepada umum lebih mudah difahami dengan sedikit teknik gambaran serta poin penting yang menyokong. Tapi bagaimana ingin hasilkan infografik jika …

5 Platform Bina Infografik Dengan Mudah Secara Online Read More »

5 Tips Kurangkan Risiko Transaksi Online. 10

5 Tips Kurangkan Risiko Transaksi Online.

Telefon memang pintar, tapi pintarkah anda? Jika dulu telefon hanya digunakan untuk berhubung, kini segala kerja dari urusan peribadi sehingga bisnes menggunakan system yang lebih mudah di telefon pintar. Termasuklah membuat transaksi jual beli atas talian (online transaction). Kini sudah menjadi trend pembayaran secara contactless seperti QRPay, Touch n Go, NFC, mobile wallet dan in-app …

5 Tips Kurangkan Risiko Transaksi Online. Read More »

5 Google Chrome Extension Yang Memudahkan Kerja 11

5 Google Chrome Extension Yang Memudahkan Kerja

Anda salah seorang pengguna tegar google chrome? Tahu tak sebenarnya banyak chrome extension yang boleh digunakan dan sangat berguna dalam google chrome sahaja tanpa perlu install apps di komputer. Disini ada 5 extension yang mungkin berguna untuk anda di masa hadapan. 1. Colorzilla Jika anda sudah tahu trik untuk tarik warna di luar Photoshop menggunakan …

5 Google Chrome Extension Yang Memudahkan Kerja Read More »

Rakam VIdeo DSLR

Panduan Rakam Video Kamera DSLR Dengan Mudah

8 Panduan Rakam Video Kamera DSLR ini sesuai untuk yang newbie dalam videography Panduan Rakam VIdeo Kamera DSLR hari ini mempunyai keupayaan untuk merakam video definisi tinggi (HD). Ciri dimiliki memudahkan pengguna mengubah proses memotret foto dengan merakam video menggunakan hanya butang. Menggunakan DSLR, pengguna diberikan pelbagai pilihan kanta yang boleh berguna untuk menghasilkan kesan …

Panduan Rakam Video Kamera DSLR Dengan Mudah Read More »

7 Perbezaan Antara Photoshop dan Illustrator 17

7 Perbezaan Antara Photoshop dan Illustrator

Masih pening nak pilih software editing yang tepat? Adobe Photoshop atau Adobe Illustrator. Kedua-dua software ini mempunyai tools dan command yang hampir sama, namun interface dan kegunaan bagi setiap tools mungkin sedikit berbeza dari segi teknik penggunaan dan hasil. Ini 7 perbezaan asas antara PSD dan AI. 1. Artboard PSD menggunakan single canvas dimana hanya …

7 Perbezaan Antara Photoshop dan Illustrator Read More »