Author: Ubaidullah Jaafar

  • 7 Tips Sukses dalam Pelajaran di Universiti

    7 Tips Sukses dalam Pelajaran di Universiti

    baik, hari ini saya nak share 7 tips sukses dalam pelajaran, berdasarkan pengalaman saya sendiri. Tips Sukses dalam pelajaran dengan Fokus di Kelas Nak sukses dalam pelajaran, biasanya saya fokus kat kelas. Jangan berbual, kalau boleh, take note setiap apa yang ditulis di papan hitam. Kemudian, masa guru mengajar, jangan lah kita sibuk menyalin, sebaiknya […]

  • Bantuan BPN Pelajar 2020

    Bantuan BPN Pelajar 2020

    Bermula 1 April, bantuan BPN Pelajar semakan BPN boleh dibuat di portal rasmi Bantuan Prihatin Nasional. Namun capaian ke portal berkenaan agak sukar memandangkan berjuta rakyat Malaysia cuba untuk semak status permohonan masing-masing. Perlu diingatkan, mana-mana penerima BSH 2020 secara automatik layak menerima BPN. Tiada permohonan Bantuan BPN Pelajar perlu dibuat Bantuan BPN Pelajar sebaiknya anda […]

  • Permohonan UPU Lepasan SPM 2020 Online

    Permohonan UPU Lepasan SPM 2020 Online

    Borang permohonan UPU lepasan SPM 2020 bukan untuk lepasan SPM. Pelajar yang sudah menyemak keputusan peperiksaan SPM mereka. Kepada yang berminat untuk terus menyambung pengajian mereka ke peringkat yang lebih tinggi tentu anda kini hendak memohon ke universiti-universiti awam tempatan. Untuk maklumat lebih terperinci dan terkini mengenai cara memohon UPU baca di sini. Borang Permohonan UPU ke IPTA […]

  • Permohonan Biasiswa Mara 2020

    Permohonan Biasiswa Mara 2020

    Berikut adalah beberapa perincian mengenai Permohonan Biasiswa Mara 2020 ini. Anda digalakkan untuk melayari Laman Web Rasmi Biasiswa MARA untuk mendapatkan lebih banyak maklumat untuk biasiswa Mara Diploma atau Ijazah. Atau pilihan terbaik adalah menghubungi mereka secara langsung seperti maklumat disediakan di akhir artikel ini. Penerangan Biasiswa MARA 2020 (Majlis Amanah Rakyat) Pemohonan Biasiswa Mara […]

  • Ini 7 Tips Sahur 2020 Yang Boleh Buat Anda Tak Lapar Dan Bertenaga Sehingga Berbuka!

    Ini 7 Tips Sahur 2020 Yang Boleh Buat Anda Tak Lapar Dan Bertenaga Sehingga Berbuka!

    Bila berpuasa ni, sebelum amalkan 7 tips sahur ni, tengahari mula lemau. Nak buat keje rumah waduhh, rasa tak larat jerr. Nak kata tak sahur 2020, masa sahur mkn nasi lagi. Masa buka jangan cakap la.. Banyak sis telan tau.. Tapi kenapa ya.. Masih lemahh.. Pernah Amalkan Tips Sahur di Internet Pernah jugak amalkan tips […]

  • Senarai kerjaya yang saya buat sejak kecil

    Senarai kerjaya yang saya buat sejak kecil

    Senarai kerjaya ini membentuk macam macam pengalaman. Background saya dari kecil sampai besar adalah engineering.. Namun ini pelajaran saya sepanjang hidup: Kerjaya masa kecil 4-5 tahun – dah usik alat alat elektrik dirumah, dah buat mentol meletup sebab terus sambung di soket rumah.. sebab masa tu ayah masih lagi menuntut di Kolej Polytech Mara dalam […]

  • 6 Kerja Gaji Besar Tanpa SPM (Kisah Benar)

    6 Kerja Gaji Besar Tanpa SPM (Kisah Benar)

    Ramai yang sekarang ni tak tahu kalau tak habis SPM nak kerja apa yang gaji besar. Nak kerja gaji besar tanpa SPM boleh ke? Sebenarnya boleh jer nak dapat gaji besar walaupun anda tiada SPM. Berdasarkan pengalaman saya, ramai je sekarang ni dah berjaya dapat gaji RM5000 – RM20,000 walaupun background tiada SPM. Selalunya orang […]

  • 11 Cara Buat Resume Permohonan Kerja dengan berkesan!

    11 Cara Buat Resume Permohonan Kerja dengan berkesan!

    Nak tahu cara buat resume permohonan kerja ni mudah je, anda boleh search google dengan tapi template resume permohonan kerja. Terus beberapa website dah terpapar template yang anda boleh dapat secara percuma! Okay tak nak bersembang lama.. saya nak terus bagi tips ni. Rahsia cara buat resume permohonan kerja dengan menggunakan infografik Sekarang tengah trending […]

  • Kelebihan sambung Master MBA

    Kelebihan sambung Master MBA

    Kenapa sambung pengajian MBA walaupun sekarang dah bekerja atau buat bisnes? Ini antara orang tanya, mungkin mereka tak nampak kelebihan sambung Master MBA..Ada orang cakap, “..Alaah, kalau setakat nak buat bisnes, lepas SPM pun boleh buat, tak payah belajar tinggi tinggi pun.. Membazir jerr..”..Lepas saya sambung belajar dalam Master MBA ni, sebenarnya, tanggapan itu salah […]

  • 6 Tips Bisnes Online Menjual di kedai online sendiri

    6 Tips Bisnes Online Menjual di kedai online sendiri

    Sebenarnya banyak jerr tips bisnes online menjual untuk student, suri-rumah, mahupun yang nak tengah cari kerja, boleh mulakan bisnes online ini hanya di rumah tanpa memerlukan kos yang banyak pun. Lagipun, ada kedai online, orang senang nak tempah, beli kat website jerr.. Cara-caranya adalah:.. Tips Bisnes Aktif menulis di Facebook yang orang suka baca. Ni […]

  • 10 idea bisnes online yang boleh dimulakan tanpa modal

    10 idea bisnes online yang boleh dimulakan tanpa modal

    Baik idea ini telah dilalui oleh saya sepanjang melibatkan diri dalam bisnes online. Idea bisnes ini mungkin juga sesuai untuk anda jika anda seorang pelajar dimana tak tahu nak cari pendapatan tambahan. Saya mulakan pada mulanya hampir tiada modal. Idea Bisnes Online Servis Bina Logo & Poster Idea bisnes servis bina logo dan poster, sesuai […]

  • Permohonan Biasiswa JPA Program Ijazah Dalam Negara (PIDN) 2020

    Permohonan Biasiswa JPA Program Ijazah Dalam Negara (PIDN) 2020

    Permohonan Biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam Di Bawah Program Ijazah Dalam Negara (PIDN) Bagi Mengikuti Pengajian Peringkat Diploma Dan Ijazah Sarjana Muda Di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) Dan Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) Dalam Negara Bagi Sesi 2020/ 2021 Dijangka Akan Dibuka Pada Bulan September 2020. Iklan Permohonan Tawaran Biasiswa Ini Juga Akan Di Iklan […]

  • Cara Mudah Tingkatkan Trafik Di Website

    Cara Mudah Tingkatkan Trafik Di Website

    Apa guna buku tanpa pembaca. Begitu juga bagi website atau blog yang kita ada jika tanpa adanya trafik. Apa itu trafik? Trafik website dalam bahasa mudahnya ialah kunjungan luar ke website. Sumber trafik umum ada tiga iaitu Direct Traffic, Refferal Traffic, dan Search Traffic. Ketahui kepentingan trafik kepada website disini. Ini 10 cara mudah untuk […]

  • 10 SEO Percuma Meningkatkan Rank di Google

    10 SEO Percuma Meningkatkan Rank di Google

    Agak sukar untuk meningkatkan rank website di pencarian Google tanpa bantuan dan panduan yang betul. Oleh itu kita memerlukan SEO Tools untuk membantu dengan data-data dan paling penting keyword yang mampu meningkatkan kadar pencarian pengguna terus kepada website. Ini adalah senarai SEO Percuma untuk meningkatkan rank di Google 1. Google Keyword Planner Sebelum menulis sebarang […]

  • Cara Buat Kad Ucapan Selamat Hari Raya

    Cara Buat Kad Ucapan Selamat Hari Raya

    Cara buat Kad Ucapan Selamat Hari Raya Aidilfitri 2019 tak sampai 5 minit! Masih tak terlambat lagi nak buat kad ucapan selamat hari raya pagi ni. Dengan ada nya kad ucapan Selamat Hari Raya ni anda boleh kongsikan di Facebook, Instagram, mahupun di Whatsapp. Malah, nak buat kad ucapan ni bukan masa hari raya jer, […]

  • 6 Apps Online Edit Gambar Cepat dan Mudah

    6 Apps Online Edit Gambar Cepat dan Mudah

    Tak semua kerja edit memerlukan software yang memerlukan kemahiran seperti Photoshop. Kadangkala kita cuma nak buang latar belakang gambar sahaja, atau nak ubah resolusi dan saiz gambar sahaja, atau nak buang sedikit objek yang mengganggu dalam gambar. 6 Apps ini cuma di browser sahaja tetapi boleh buat semua kerja single-purpose editing ini, bookmark ye untuk […]

  • 5 Platform Bina Infografik Dengan Mudah Secara Online

    5 Platform Bina Infografik Dengan Mudah Secara Online

    Infografik adalah satu kaedah penyampaian sesuatu info dalam bentuk gambar (vector) dan mempunyai maklumat dan data-data yang telah diringkaskan. Infografik banyak digunakan oleh mereka yang banyak melakukan kajian, dengan data-data yang telah dikumpul, proses penyampaian kepada umum lebih mudah difahami dengan sedikit teknik gambaran serta poin penting yang menyokong. Tapi bagaimana ingin hasilkan infografik jika […]

  • 5 Tips Kurangkan Risiko Transaksi Online.

    5 Tips Kurangkan Risiko Transaksi Online.

    Telefon memang pintar, tapi pintarkah anda? Jika dulu telefon hanya digunakan untuk berhubung, kini segala kerja dari urusan peribadi sehingga bisnes menggunakan system yang lebih mudah di telefon pintar. Termasuklah membuat transaksi jual beli atas talian (online transaction). Kini sudah menjadi trend pembayaran secara contactless seperti QRPay, Touch n Go, NFC, mobile wallet dan in-app […]

  • 5 Google Chrome Extension Yang Memudahkan Kerja

    5 Google Chrome Extension Yang Memudahkan Kerja

    Anda salah seorang pengguna tegar google chrome? Tahu tak sebenarnya banyak chrome extension yang boleh digunakan dan sangat berguna dalam google chrome sahaja tanpa perlu install apps di komputer. Disini ada 5 extension yang mungkin berguna untuk anda di masa hadapan. 1. Colorzilla Jika anda sudah tahu trik untuk tarik warna di luar Photoshop menggunakan […]

  • Panduan Rakam Video Kamera DSLR Dengan Mudah

    Panduan Rakam Video Kamera DSLR Dengan Mudah

    8 Panduan Rakam Video Kamera DSLR ini sesuai untuk yang newbie dalam videography Panduan Rakam VIdeo Kamera DSLR hari ini mempunyai keupayaan untuk merakam video definisi tinggi (HD). Ciri dimiliki memudahkan pengguna mengubah proses memotret foto dengan merakam video menggunakan hanya butang. Menggunakan DSLR, pengguna diberikan pelbagai pilihan kanta yang boleh berguna untuk menghasilkan kesan […]