Ubaidullah Jaafar

cara buat resume pekerjaan

11 Cara Buat Resume Permohonan Kerja dengan berkesan!

Nak tahu cara buat resume permohonan kerja ni mudah je, anda boleh search google dengan tapi template resume permohonan kerja. Terus beberapa website dah terpapar template yang anda boleh dapat secara percuma! Okay tak nak bersembang lama.. saya nak terus bagi tips ni. Rahsia cara buat resume permohonan kerja dengan menggunakan infografik Sekarang tengah trending …

11 Cara Buat Resume Permohonan Kerja dengan berkesan! Read More »

Sambung Master MBA

Kelebihan sambung Master MBA

Kenapa sambung pengajian MBA walaupun sekarang dah bekerja atau buat bisnes? Ini antara orang tanya, mungkin mereka tak nampak kelebihan sambung Master MBA..Ada orang cakap, “..Alaah, kalau setakat nak buat bisnes, lepas SPM pun boleh buat, tak payah belajar tinggi tinggi pun.. Membazir jerr..”..Lepas saya sambung belajar dalam Master MBA ni, sebenarnya, tanggapan itu salah …

Kelebihan sambung Master MBA Read More »

6 Tips Bisnes Online Menjual di kedai online sendiri 1

6 Tips Bisnes Online Menjual di kedai online sendiri

Sebenarnya banyak jerr tips bisnes online menjual untuk student, suri-rumah, mahupun yang nak tengah cari kerja, boleh mulakan bisnes online ini hanya di rumah tanpa memerlukan kos yang banyak pun. Lagipun, ada kedai online, orang senang nak tempah, beli kat website jerr.. Cara-caranya adalah:.. Tips Bisnes Aktif menulis di Facebook yang orang suka baca. Ni …

6 Tips Bisnes Online Menjual di kedai online sendiri Read More »

10 idea bisnes online yang boleh dimulakan tanpa modal 2

10 idea bisnes online yang boleh dimulakan tanpa modal

Baik idea ini telah dilalui oleh saya sepanjang melibatkan diri dalam bisnes online. Idea bisnes ini mungkin juga sesuai untuk anda jika anda seorang pelajar dimana tak tahu nak cari pendapatan tambahan. Saya mulakan pada mulanya hampir tiada modal. Idea Bisnes Online Servis Bina Logo & Poster Idea bisnes servis bina logo dan poster, sesuai …

10 idea bisnes online yang boleh dimulakan tanpa modal Read More »

Permohonan Biasiswa JPA Program Ijazah Dalam Negara (PIDN) 2020 3

Permohonan Biasiswa JPA Program Ijazah Dalam Negara (PIDN) 2020

Permohonan Biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam Di Bawah Program Ijazah Dalam Negara (PIDN) Bagi Mengikuti Pengajian Peringkat Diploma Dan Ijazah Sarjana Muda Di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) Dan Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) Dalam Negara Bagi Sesi 2020/ 2021 Dijangka Akan Dibuka Pada Bulan September 2020. Iklan Permohonan Tawaran Biasiswa Ini Juga Akan Di Iklan …

Permohonan Biasiswa JPA Program Ijazah Dalam Negara (PIDN) 2020 Read More »

10 SEO Percuma Meningkatkan Rank di Google 5

10 SEO Percuma Meningkatkan Rank di Google

Agak sukar untuk meningkatkan rank website di pencarian Google tanpa bantuan dan panduan yang betul. Oleh itu kita memerlukan SEO Tools untuk membantu dengan data-data dan paling penting keyword yang mampu meningkatkan kadar pencarian pengguna terus kepada website. Ini adalah senarai SEO Percuma untuk meningkatkan rank di Google 1. Google Keyword Planner Sebelum menulis sebarang …

10 SEO Percuma Meningkatkan Rank di Google Read More »

6 Apps Online Edit Gambar Cepat dan Mudah 7

6 Apps Online Edit Gambar Cepat dan Mudah

Tak semua kerja edit memerlukan software yang memerlukan kemahiran seperti Photoshop. Kadangkala kita cuma nak buang latar belakang gambar sahaja, atau nak ubah resolusi dan saiz gambar sahaja, atau nak buang sedikit objek yang mengganggu dalam gambar. 6 Apps ini cuma di browser sahaja tetapi boleh buat semua kerja single-purpose editing ini, bookmark ye untuk …

6 Apps Online Edit Gambar Cepat dan Mudah Read More »

5 Platform Bina Infografik Dengan Mudah Secara Online 8

5 Platform Bina Infografik Dengan Mudah Secara Online

Infografik adalah satu kaedah penyampaian sesuatu info dalam bentuk gambar (vector) dan mempunyai maklumat dan data-data yang telah diringkaskan. Infografik banyak digunakan oleh mereka yang banyak melakukan kajian, dengan data-data yang telah dikumpul, proses penyampaian kepada umum lebih mudah difahami dengan sedikit teknik gambaran serta poin penting yang menyokong. Tapi bagaimana ingin hasilkan infografik jika …

5 Platform Bina Infografik Dengan Mudah Secara Online Read More »

5 Tips Kurangkan Risiko Transaksi Online. 9

5 Tips Kurangkan Risiko Transaksi Online.

Telefon memang pintar, tapi pintarkah anda? Jika dulu telefon hanya digunakan untuk berhubung, kini segala kerja dari urusan peribadi sehingga bisnes menggunakan system yang lebih mudah di telefon pintar. Termasuklah membuat transaksi jual beli atas talian (online transaction). Kini sudah menjadi trend pembayaran secara contactless seperti QRPay, Touch n Go, NFC, mobile wallet dan in-app …

5 Tips Kurangkan Risiko Transaksi Online. Read More »

5 Google Chrome Extension Yang Memudahkan Kerja 10

5 Google Chrome Extension Yang Memudahkan Kerja

Anda salah seorang pengguna tegar google chrome? Tahu tak sebenarnya banyak chrome extension yang boleh digunakan dan sangat berguna dalam google chrome sahaja tanpa perlu install apps di komputer. Disini ada 5 extension yang mungkin berguna untuk anda di masa hadapan. 1. Colorzilla Jika anda sudah tahu trik untuk tarik warna di luar Photoshop menggunakan …

5 Google Chrome Extension Yang Memudahkan Kerja Read More »

Rakam VIdeo DSLR

Panduan Rakam Video Kamera DSLR Dengan Mudah

8 Panduan Rakam Video Kamera DSLR ini sesuai untuk yang newbie dalam videography Panduan Rakam VIdeo Kamera DSLR hari ini mempunyai keupayaan untuk merakam video definisi tinggi (HD). Ciri dimiliki memudahkan pengguna mengubah proses memotret foto dengan merakam video menggunakan hanya butang. Menggunakan DSLR, pengguna diberikan pelbagai pilihan kanta yang boleh berguna untuk menghasilkan kesan …

Panduan Rakam Video Kamera DSLR Dengan Mudah Read More »

7 Perbezaan Antara Photoshop dan Illustrator 16

7 Perbezaan Antara Photoshop dan Illustrator

Masih pening nak pilih software editing yang tepat? Adobe Photoshop atau Adobe Illustrator. Kedua-dua software ini mempunyai tools dan command yang hampir sama, namun interface dan kegunaan bagi setiap tools mungkin sedikit berbeza dari segi teknik penggunaan dan hasil. Ini 7 perbezaan asas antara PSD dan AI. 1. Artboard PSD menggunakan single canvas dimana hanya …

7 Perbezaan Antara Photoshop dan Illustrator Read More »

Adobe Photoshop dan Adobe Illustrator. Nak Pilih Yang Mana? 17

Adobe Photoshop dan Adobe Illustrator. Nak Pilih Yang Mana?

Dalam menghasilkan sesuatu projek editing terutama melibatkan gambar, semestinya Adobe Photoshop dan Adobe Illustrator menjadi pilihan utama. Kedua-dua software ini mempunya tools dan command yang hampir sama, jadi macam mana kita nak menentukan software yang mana satu sesuai untuk projek kita? Sebelum tu kita kenali dulu dua software ni. Adobe Photoshop adalah satu program yang …

Adobe Photoshop dan Adobe Illustrator. Nak Pilih Yang Mana? Read More »

4 Checklist Wajib Untuk Permulaan Sebelum Bina Website 18

4 Checklist Wajib Untuk Permulaan Sebelum Bina Website

Saya sangat suka mulakan sesuatu dengan mengikut senarai aturan tertentu, atau Bahasa lain checklist. Jadi bila saya lost ditengah jalan, saya akan rujuk checklist dan sambung semula mengikut turutan. Maka kerja yang dibuat akan lebih mudah dan teratur, hasilnya semestinya terbaik. Begitu juga dalam proses membina sesebuah website, ada beberapa checklist asas yang perlu ada …

4 Checklist Wajib Untuk Permulaan Sebelum Bina Website Read More »

5 Cara Semak Tema dan Plugin Website 19

5 Cara Semak Tema dan Plugin Website

Apabila anda melawat sesebuah website, kadang kala anda mesti tertanya-tanya tema apa yang digunakan sehingga dapat hasilkan website yang cantik dan canggih. Kita boleh menggunakan website checker untuk ketahui lebih lanjut mengenai tema dan plugin yang digunakan. Tapi sebelum tu pastikan website itu menggunakan wordpress. Caranya ialah menambah wp-admin di akhir alamat website, contoh: https://ubaidullahjaafar.com/wp-admin/. …

5 Cara Semak Tema dan Plugin Website Read More »

7 apps edit video yang boleh dimuat turun daripada playstore/app store 21

7 apps edit video yang boleh dimuat turun daripada playstore/app store

Tak kisah lah kita pakai Apps Edit Video power ke. Kalau nak edit video basic dengan mudah. Gunakan smartphone pon boleh. Janji konsep video tu boleh sampaikan mesej pada audiens. 1. Apps edit video gunakan quik Famous apps edit video ni untuk peminat Go Pro. Tapi nak tahu tak, yang tak pakai gopro pon boleh …

7 apps edit video yang boleh dimuat turun daripada playstore/app store Read More »

Scroll to Top