Category: website

  • Keperluan Asas Untuk Membina Sebuah Website

    Keperluan Asas Untuk Membina Sebuah Website

    Anda mempunyai hasrat untuk memiliki website sendiri tetapi terhalang kerana tidak tahu bagaimana caranya untuk membuat website sendiri? Anda mahu belajar cara membuat website sendiri? Cara buat website tidaklah sesukar yang disangka. Dengan sedikit bimbingan anda pasti dapat membuatnya sendiri. Dan yang menariknya: Website boleh digunakan untuk bisnes dan juga untuk mencari pendapatan sampingan. Malah […]

  • Sistem Penting Dalam Website Ecommerce

    Sistem Penting Dalam Website Ecommerce

    Kebanyakkan usahawan yang ada sekarang sudah menggunakan website jenis ecommerce untuk perniagaan mereka. Tapi, tahukah anda apa sistem yang selalu digunakan dalam website ecommerce ni? Jom saya terangkan serba sedikit tentang sistem yang digunakan dalam website ecommerce ni. 1.WOOCOMMERCE Sistem yg buatkan website boleh jadi kedai online seperti Lazada & Shopee. Xde sistem ni, org […]

  • Cara Mudah Tingkatkan Trafik Di Website

    Cara Mudah Tingkatkan Trafik Di Website

    Apa guna buku tanpa pembaca. Begitu juga bagi website atau blog yang kita ada jika tanpa adanya trafik. Apa itu trafik? Trafik website dalam bahasa mudahnya ialah kunjungan luar ke website. Sumber trafik umum ada tiga iaitu Direct Traffic, Refferal Traffic, dan Search Traffic. Ketahui kepentingan trafik kepada website disini. Ini 10 cara mudah untuk […]

  • 10 SEO Percuma Meningkatkan Rank di Google

    10 SEO Percuma Meningkatkan Rank di Google

    Agak sukar untuk meningkatkan rank website di pencarian Google tanpa bantuan dan panduan yang betul. Oleh itu kita memerlukan SEO Tools untuk membantu dengan data-data dan paling penting keyword yang mampu meningkatkan kadar pencarian pengguna terus kepada website. Ini adalah senarai SEO Percuma untuk meningkatkan rank di Google 1. Google Keyword Planner Sebelum menulis sebarang […]

  • PERBEZAAN WEBSITE DENGAN LANDING PAGE @ MINISITE

    PERBEZAAN WEBSITE DENGAN LANDING PAGE @ MINISITE

    Ramai keliru apakah perbezaan antara kedua dua ini, dan mengapa ramai sangat pakar pemasaran mengatakan landing page sangat penting untuk kejayaan pemasaran anda. Website Sering disingkatkan dengan istilah site adalah sejumlah halaman web yang memiliki topik saling berkait, terkadang disertai pula dengan gambar, video, atau jenis-jenis isi lainnya. Dengan kata lain Website adalah sebuah cara […]

  • 7 Cara Berkesan untuk Mempercepatkan Website WooCommerce yang Lambat

    7 Cara Berkesan untuk Mempercepatkan Website WooCommerce yang Lambat

    Bergantung pada hasil yang anda telah terbongkar dari laporan ujian kelajuan, kini anda sudah bersedia untuk mengoptimumkan laman WooCommerce perlahan anda. Berikut adalah beberapa cara untuk mempercepatkan: 1 – Meningkatkan Batas Memori WordPress Memori lalai WordPress ditetapkan kepada 32 MB dan dijangka melebihi ini pada satu ketika dan mendapat mesej ralat maut. Untuk menangani isu […]

  • 4 Checklist Wajib Untuk Permulaan Sebelum Bina Website

    4 Checklist Wajib Untuk Permulaan Sebelum Bina Website

    Saya sangat suka mulakan sesuatu dengan mengikut senarai aturan tertentu, atau Bahasa lain checklist. Jadi bila saya lost ditengah jalan, saya akan rujuk checklist dan sambung semula mengikut turutan. Maka kerja yang dibuat akan lebih mudah dan teratur, hasilnya semestinya terbaik. Begitu juga dalam proses membina sesebuah website, ada beberapa checklist asas yang perlu ada […]

  • 5 Cara Semak Tema dan Plugin Website

    5 Cara Semak Tema dan Plugin Website

    Apabila anda melawat sesebuah website, kadang kala anda mesti tertanya-tanya tema apa yang digunakan sehingga dapat hasilkan website yang cantik dan canggih. Kita boleh menggunakan website checker untuk ketahui lebih lanjut mengenai tema dan plugin yang digunakan. Tapi sebelum tu pastikan website itu menggunakan wordpress. Caranya ialah menambah wp-admin di akhir alamat website, contoh: https://ubaidullahjaafar.com/wp-admin/. […]

  • 7 cara lajukan website wordpress

    7 cara lajukan website wordpress

    Usaha lajukan website ni penting. Ini bertujuan untuk elakkan pelanggan bosan menunggu lama. Ini disebabkan tempoh loading website yang lambat. Bila website perlahan, bounce rate akan tinggi. Bounce ni bermaksud pelanggan masuk, dan keluar semula. Bayangkan anda masuk ke website orang lain, dan anda perlu tunggu 30 saat. So, Apa anda rasa kan.. Kebanyakan usahawan […]

  • 7 apps edit video yang boleh dimuat turun daripada playstore/app store

    7 apps edit video yang boleh dimuat turun daripada playstore/app store

    Tak kisah lah kita pakai Apps Edit Video power ke. Kalau nak edit video basic dengan mudah. Gunakan smartphone pon boleh. Janji konsep video tu boleh sampaikan mesej pada audiens. 1. Apps edit video gunakan quik Famous apps edit video ni untuk peminat Go Pro. Tapi nak tahu tak, yang tak pakai gopro pon boleh […]