Category: design grafik

  • 6 Apps Online Edit Gambar Cepat dan Mudah

    6 Apps Online Edit Gambar Cepat dan Mudah

    Tak semua kerja edit memerlukan software yang memerlukan kemahiran seperti Photoshop. Kadangkala kita cuma nak buang latar belakang gambar sahaja, atau nak ubah resolusi dan saiz gambar sahaja, atau nak buang sedikit objek yang mengganggu dalam gambar. 6 Apps ini cuma di browser sahaja tetapi boleh buat semua kerja single-purpose editing ini, bookmark ye untuk […]

  • 5 Platform Bina Infografik Dengan Mudah Secara Online

    5 Platform Bina Infografik Dengan Mudah Secara Online

    Infografik adalah satu kaedah penyampaian sesuatu info dalam bentuk gambar (vector) dan mempunyai maklumat dan data-data yang telah diringkaskan. Infografik banyak digunakan oleh mereka yang banyak melakukan kajian, dengan data-data yang telah dikumpul, proses penyampaian kepada umum lebih mudah difahami dengan sedikit teknik gambaran serta poin penting yang menyokong. Tapi bagaimana ingin hasilkan infografik jika […]

  • 7 Perbezaan Antara Photoshop dan Illustrator

    7 Perbezaan Antara Photoshop dan Illustrator

    Masih pening nak pilih software editing yang tepat? Adobe Photoshop atau Adobe Illustrator. Kedua-dua software ini mempunyai tools dan command yang hampir sama, namun interface dan kegunaan bagi setiap tools mungkin sedikit berbeza dari segi teknik penggunaan dan hasil. Ini 7 perbezaan asas antara PSD dan AI. 1. Artboard PSD menggunakan single canvas dimana hanya […]

  • Adobe Photoshop dan Adobe Illustrator. Nak Pilih Yang Mana?

    Adobe Photoshop dan Adobe Illustrator. Nak Pilih Yang Mana?

    Dalam menghasilkan sesuatu projek editing terutama melibatkan gambar, semestinya Adobe Photoshop dan Adobe Illustrator menjadi pilihan utama. Kedua-dua software ini mempunya tools dan command yang hampir sama, jadi macam mana kita nak menentukan software yang mana satu sesuai untuk projek kita? Sebelum tu kita kenali dulu dua software ni. Adobe Photoshop adalah satu program yang […]

  • Emosi semasa membuat Grafik Design

    Emosi semasa membuat Grafik Design

    Assalamualaikum pada semua sahabat yang sentiasa ceria, positif dan aktif. Lama tak berkongsi tips dan tutorial untuk anda semua. Terima kasih kepada yang support kami selama ini. Banyak kunjungan walaupun baru buat, dan banyak lagi kekurangan yang perlu kami perbaiki. Sebelum masuk kepada tips, saya suka untuk ceritakan proses belajar yang saya lalu dalam hasilkan design grafik […]

  • Tips Design Poster Photoshop

    Tips Design Poster Photoshop

    Tips saya buat poster, beberapa perkara yang saya haramkan:   1. Background dan tulisan yang tak nampak kontra. Contoh, background dah la gelap, warna tulisan pun ikut gelap. Macam mana orang nak nampak tulisan kita dgn jelas?   Tips saya: Boleh tiada masalah, tapi kita kene letak efek stroke warna putih pada kelilih tulisan tu, […]