6 Tips Bisnes Online Menjual di kedai online sendiri 2

6 Tips Bisnes Online Menjual di kedai online sendiri

Sebenarnya banyak jerr tips bisnes online menjual untuk student, suri-rumah, mahupun yang nak tengah cari kerja, boleh mulakan bisnes online ini hanya di rumah tanpa memerlukan kos yang banyak pun. Lagipun, ada kedai online, orang senang nak tempah, beli kat website jerr.. Cara-caranya adalah:
.
.

Tips Bisnes Aktif menulis di Facebook yang orang suka baca.

Ni antara tips bisnes paling penting. Orang tak suka baca ayat menjual. Keep sharing tentang konten inspirasi, tips, dan aktiviti berkaitan bisnes mahupun aktiviti berfaedah.
.
Sehari sekali pun jadi la.. Tanda orang suka baca, dapat banyak ‘enggagement’ seperti – like, komen, dan share.
.
.

Buat website yang boleh berkongsi maklumat, tips bisnes seperti mana website blog yang kita selalu baca kat FB tu..

Cuma untuk website yang kita suka share tips bisnes ni. Kalau nak generate sales, kita boleh tambah platform yang boleh support kedai online.
.
.
Maksudnya nanti website tu boleh jadi blog dan dalam masa yang sama boleh jadi macam Lazada. Sambil membaca ada senarai produk kita dan orang beli terus disitu.
.
.

Tips Bisnes dengan mulakan dengan MENULIS dgn pengalaman kita.

Contohnya, Berkongsi tips bisnes seperti dalam artikel ini. Atau jika anda suka menulis tentang memasak, boleh tulis buku resipi, buku motivasi, teknik teknik melalui modul yang kita boleh jadikan produk digital.
.
Produk digital ni bestnya, orang beli, boleh terus download terus selepas beli.
.
..Tak perlu pos
..tak perlu packing
..dan jimat kos.
..dapat cepat..
.
.
Orang yang membeli ni biasanya ada dua sebab, pertama dia mahu/berminat (want), kedua ia menyelesaikan masalah/keperluan mereka (need).
.
Penyelesaiannya adalah produk digital kita.
.
.
Produk digital ini dijual melalui laman website kita. Sambil sambil baca, boleh beli. Tak beli takpe, tak paksa. hehe
.
.

Tips Bisnes dengan Bina Facebook Page untuk tujuan Paid & Organic Marketing.

Kita juga aktif menulis di website. Sama ada..
.
..Tips tips
..Inspirasi & motivasi
..Aktiviti bermanfaat dibaca

Disamping itu, boleh ‘link’ penulisan blog website kita itu di page agar segala penulisan di blog juga dapat dibaca oleh pengguna fesbuk tadi tu.. Dengan ini kita boleh keluarkan bajet paid Ads untuk meramaikan lagi pembaca ke website kita.

..Tujuannya untuk tarik trafik orang baca blog

..Sesetengah orang baca blog, akan berminat utk baca artikel lain lagi..

..Ramai pembaca = ramai kenal = kreadibiliti meningkat = trust meningkat. Tapi ikut kualiti penulisan kita tu.

..Sesetengah berminat nak beli produk digital kita..

..Simpan data-data pelawat dengan isi borang subscriber, tanam pixel, data enggagement, video views dll.
.
.
.

Kali ini dengan data-data kita dapat, boleh lah kita follow up menggunakan teknik ‘retergeting’. Ni tips bisnes power!

Iaitu jejak semula mereka selepas baca penulisan kita.

Retargeting = pemasaran semula pada orang yang pernah visit website, like, komen, lihat video kita.
.
.
..Semakin banyak data kita ada, semakin banyak potensi trafik, semakin banyak potensi trafik, Ada peluang dapat jualan disitu..
.
.
.

Munculkan diri.. Anjurkan bengkel, workshop, mini-class untuk yang lebih suka belajar secara face-to-face.

Ada orang lebih selesa belajar berguru depan depan berbanding dengan modul modul download shj.

..Mungkin harga untuk masuk kelas agak mahal
..tapi tak mengapa.. kita dah ada beberapa income.

..income produk digital
..income workshop & kelas
..income group coaching

Ada tak yang berminat?

Kalau ada mohon komen ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Leave a Reply

Scroll to Top