Author: ShahriZat Mohiyar

  • Keperluan Asas Untuk Membina Sebuah Website

    Keperluan Asas Untuk Membina Sebuah Website

    Anda mempunyai hasrat untuk memiliki website sendiri tetapi terhalang kerana tidak tahu bagaimana caranya untuk membuat website sendiri? Anda mahu belajar cara membuat website sendiri? Cara buat website tidaklah sesukar yang disangka. Dengan sedikit bimbingan anda pasti dapat membuatnya sendiri. Dan yang menariknya: Website boleh digunakan untuk bisnes dan juga untuk mencari pendapatan sampingan. Malah […]

  • Sistem Penting Dalam Website Ecommerce

    Sistem Penting Dalam Website Ecommerce

    Kebanyakkan usahawan yang ada sekarang sudah menggunakan website jenis ecommerce untuk perniagaan mereka. Tapi, tahukah anda apa sistem yang selalu digunakan dalam website ecommerce ni? Jom saya terangkan serba sedikit tentang sistem yang digunakan dalam website ecommerce ni. 1.WOOCOMMERCE Sistem yg buatkan website boleh jadi kedai online seperti Lazada & Shopee. Xde sistem ni, org […]

  • 6 Kelebihan Chatbot Dalam Bisnes Online

    6 Kelebihan Chatbot Dalam Bisnes Online

    Sekarang ni ramai usahawan-usahawan yang telah beralih ke dunia pemasaran online tak kira la apa jua yang mereka jual. Pemasaran secara online atau lebih dikenali dengan nama Online Marketing ni mampu menguatkan dan memajukan bisnes dan melariskan produk mereka. Akan tetapi, ramai yang tidak tahu dan masih tidak mahu menggunakan Chatbot dalam strategi pemasaran mereka. […]

  • PERBEZAAN WEBSITE DENGAN LANDING PAGE @ MINISITE

    PERBEZAAN WEBSITE DENGAN LANDING PAGE @ MINISITE

    Ramai keliru apakah perbezaan antara kedua dua ini, dan mengapa ramai sangat pakar pemasaran mengatakan landing page sangat penting untuk kejayaan pemasaran anda. Website Sering disingkatkan dengan istilah site adalah sejumlah halaman web yang memiliki topik saling berkait, terkadang disertai pula dengan gambar, video, atau jenis-jenis isi lainnya. Dengan kata lain Website adalah sebuah cara […]

  • 7 Cara Berkesan untuk Mempercepatkan Website WooCommerce yang Lambat

    7 Cara Berkesan untuk Mempercepatkan Website WooCommerce yang Lambat

    Bergantung pada hasil yang anda telah terbongkar dari laporan ujian kelajuan, kini anda sudah bersedia untuk mengoptimumkan laman WooCommerce perlahan anda. Berikut adalah beberapa cara untuk mempercepatkan: 1 – Meningkatkan Batas Memori WordPress Memori lalai WordPress ditetapkan kepada 32 MB dan dijangka melebihi ini pada satu ketika dan mendapat mesej ralat maut. Untuk menangani isu […]

  • 8 Cara yang telah terbukti untuk mengurangkan ‘Shopping Cart Abadonment’

    8 Cara yang telah terbukti untuk mengurangkan ‘Shopping Cart Abadonment’

    Bayangkan laman web eCommerce anda mendapatkan beratus-ratus pelawat pada halaman produk checkout oleh pelanggan tetapi banyak daripada mereka meninggalkan halaman tersebut tanpa membeli apa-apa. Bagaimana perasaan anda? Sedihnya. Nah, ini adalah mimpi ngeri terbesar bagi mana-mana penjual eCommerce apabila pelanggan melawat halaman checkout tetapi meninggalkan shopping cart. Menurut Statista, kadar shopping cart abandonment di seluruh […]

  • 6 Tips Untuk Kesan Prestasi Fb Ads Anda

    6 Tips Untuk Kesan Prestasi Fb Ads Anda

    Bagaimana nak tahu samaada Fb Ads yang anda buat perform atau tidak? Fb Ads yang bagus adalah iklan yang mematuhi syarat dan kriteria yang telah ditetapkan oleh pihak Facebook serta mampu menarik perhatian pelanggan dan mampu membuat jualan. Mari kita lihat ciri-ciri iklan yang bagus dan berkesan. 1. Tajuk iklan Fb Ads yang sesuai Sebelum […]

  • Cara-cara untuk setup messenger ads di Facebook

    Cara-cara untuk setup messenger ads di Facebook

    Semakin hari semakin ramai mula menceburkan diri dalam perniagaan online sama ada di Facebook, Instagram mahupun lain-lain platfom media sosial yang lain. Dalam artikel ini, saya akan ajar sedikit tentang cara-cara untuk setup messenger ads dengan cepat dan senang. 1. Create Campaign Ok, mula-mula pergi ke ‘manage ads’. Lepas tu create new campaign. 2. Pilih […]

  • Skill yang perlu ada pada graduan dalam mencari pekerjaan

    Skill yang perlu ada pada graduan dalam mencari pekerjaan

    Dalam zaman yang semakin mencabar ini, para graduan tidak seharusnya terlalu bergantung pada CGPA sahaja untuk mencari pekerjaan. Mereka seharusnya melengkapi diri mereka dengan ilmu dan skill – skill yang boleh menaikkan value pada para graduan. Pelbagai skill yang boleh para graduan asah untuk melengkapkan diri dalam alam pekerjaan seperti Microsoft Word, AutoCad, Photoshop dan […]

  • Kelebihan dan Kekurangan belajar secara Online

    Kelebihan dan Kekurangan belajar secara Online

    Teknologi hari ini sangat membantu dalam setiap pergerakan manusia. Kemajuan di dunia internet dengan rakan kongsi mudah alih pintar menjadikan kehidupan lebih mudah dan tanpa batasan jarak. Tambahan pula, banyak perkara yang kita boleh pelajari secara online. Akan tetapi, belajar secara online ini ada banyak kelebihan dan kekurangannya. Kelebihan belajar secara online 1. Masa dan […]

  • Emosi semasa membuat Grafik Design

    Emosi semasa membuat Grafik Design

    Assalamualaikum pada semua sahabat yang sentiasa ceria, positif dan aktif. Lama tak berkongsi tips dan tutorial untuk anda semua. Terima kasih kepada yang support kami selama ini. Banyak kunjungan walaupun baru buat, dan banyak lagi kekurangan yang perlu kami perbaiki. Sebelum masuk kepada tips, saya suka untuk ceritakan proses belajar yang saya lalu dalam hasilkan design grafik […]

  • Apa yang kita perlu tahu tentang facebook ads (fb ads)

    Apa yang kita perlu tahu tentang facebook ads (fb ads)

    Kebelakangan ini, sudah ramai usahawan mahupun stokes-stokis yang telah mula melibatkan diri dalam online marketing. Salah satu dari online marketing tersebut adalah fb ads. Dalam artikel ini saya akan beri sedikit sebanyak info tentang fb ads ni. Fb page Sebelum memulakan dalam platform facebook, anda perlulah mempunyai page anda sendiri. Dan anda kena buat post-post […]

  • 3 Teknik Membuat Video Instagram

    3 Teknik Membuat Video Instagram

    Bercakap tentang Instagram, sekarang, ini bukan sekadar mengandungi gambar sahaja. Sama seperti media sosial yang lain, Instagram sebagai platform yang paling popular juga berjaya meningkatkan dan membuktikan persaingan untuk kandungan video di dalamnya. 1. Konsep Video Instagram Untuk memulakan sesuatu video instagram, anda haruslah tahu konsep apa yang anda mahu anda masukkan di dalam video […]

  • 5 Jenis Video Marketing Yang Mudah Menarik Perhatian

    5 Jenis Video Marketing Yang Mudah Menarik Perhatian

    Kebelakangan ni, ramai usahawan yang mula mengambil berat mengenai kepentingan video marketing dalam perniagaan mereka. Pelbagai jenis video marketing telah mereka buat untuk memastikan perniagaan mereka bertambah maju. Mari kita lihat 5 jenis video marketing yang mudah untuk menarik perhatian. 1. Live di media sosial Seperti yang kita sedia maklum, media sosial seperti Facebook dan […]

  • Berkesankah buat iklan video di Youtube?

    Berkesankah buat iklan video di Youtube?

    Zaman ini, usahawan perlu melihat lebih jauh daripada hanya teks dan gambar dalam menjelaskan mengenai perniagaan mereka. Zaman ini, dengan kelajuan kemudahan Internet yang semakin hebat dan juga kemudahan laman seperti YouTube, video merupakan platform menyampaikan maklumat perniagaan dengan lebih mudah dan berkesan. Bukan sahaja menggunakan teks dan gambar, iklan video boleh memberi daya tarikan […]

  • 4 Sebab Menggunakan Video Promosi Sebagai Medium Pengiklanan

    4 Sebab Menggunakan Video Promosi Sebagai Medium Pengiklanan

    Mari kita lihat 4 sebab video promosi harus digunakan sebagai medium pengiklanan 1:  Video Promosi Berkomunikasi Secara menyeluruh Video promosi secara umumnya adalah medium yang paling sesuai untuk pengiklanan. Ini kerana video mampu berkomunikasi secara menyeluruh dari pelbagai aspek-aspek yang kita perlukan. Video promosi juga berperanan untuk menyampaikan apa yang kita mahu sampaikan kepada pelanggan. […]

  • Cara Edit Video Mudah Untuk Newbie

    Cara Edit Video Mudah Untuk Newbie

    Inilah pengalaman saya sepanjang penglibatan di universiti, bagaimana saya boleh mahir dalam editing video yang tak ramai orang tahu: 1. Gunakan software yang mesra newbie  Maksudnya kita yang lemah IT ni gunakan software tu taklah terkial-kial. Dengan interface yang membantu. Maka mudahlah nak sunting video tu. Pilih Software yang ringan  Antara Software yang membantu dan […]

  • 10 Ijazah Yang Paling Senang Dapat Kerja Di Malaysia

    10 Ijazah Yang Paling Senang Dapat Kerja Di Malaysia

    Tidak dapat dinafikan, kos pendidikan bukanlah murah. Rata-rata daripada kita perlu menanggung perbelanjaan atau pinjaman sekurang-kurangnya RM30,000 demi segulung ijazah yang menjadi penentu perjalanan karier di masa hadapan. Bagaimanapun, saban hari kita dihidangkan dengan berita graduan menganggur dan gagal mendapat pekerjaan selepas tamat pengajian. Jadi persoalannya, apakah pelaburan ribuan ringgit itu berbaloi meskipun tiada jaminan […]

  • Mohon 10 syarikat guna satu ‘Trick’ tulis resume ini, akhirnya semua call suruh datang temuduga!

    Mohon 10 syarikat guna satu ‘Trick’ tulis resume ini, akhirnya semua call suruh datang temuduga!

    RAHSIA MENULIS RESUME   – Sekarang tengah trending resume berbentuk infografik. Ya, ia membantu, tetapi anda perlu ada kelainan juga pada resume anda.   – Gunakan gambar yang berpakaian formal – Pengalaman yang bekaitan bidang dipohon disertakan – Kemahiran teknikal, seperti Autocad, Photoshop, Illustrator, Solidwork adalah bonus!   – Kemahiran teknikal lain yang berkaitan dengan […]

  • Tips Design Poster Photoshop

    Tips Design Poster Photoshop

    Tips saya buat poster, beberapa perkara yang saya haramkan:   1. Background dan tulisan yang tak nampak kontra. Contoh, background dah la gelap, warna tulisan pun ikut gelap. Macam mana orang nak nampak tulisan kita dgn jelas?   Tips saya: Boleh tiada masalah, tapi kita kene letak efek stroke warna putih pada kelilih tulisan tu, […]