8 Cara yang telah terbukti untuk mengurangkan 'Shopping Cart Abadonment' 2

8 Cara yang telah terbukti untuk mengurangkan ‘Shopping Cart Abadonment’

Bayangkan laman web eCommerce anda mendapatkan beratus-ratus pelawat pada halaman produk checkout oleh pelanggan tetapi banyak daripada mereka meninggalkan halaman tersebut tanpa membeli apa-apa. Bagaimana perasaan anda? Sedihnya. Nah, ini adalah mimpi ngeri terbesar bagi mana-mana penjual eCommerce apabila pelanggan melawat halaman checkout tetapi meninggalkan shopping cart. Menurut Statista, kadar shopping cart abandonment di seluruh dunia adalah 69.23%.

Menjadi penjual, anda pasti mahu lebih ramai orang membeli produk anda untuk memperoleh keuntungan yang baik dan untuk itu, penting untuk mengurangkan kadar shopping cart abandonment di laman web anda.

Jadi, inilah 9 teknik yang membantu anda mengurangkan kadar peninggalan shopping cart yang pasti akan berfungsi:

1. Jaminan payment gateway yang selamat dan terjamin:

Ramai pelanggan mencapai halaman checkout produk tetapi tidak menyelesaikan pembelian kerana kekurangan kepercayaan pada payment gateway. Apabila kemajuan digital meningkat, penipuan dalam talian semakin meningkat setiap hari. Disebabkan ini, pelanggan mempunyai ketakutan untuk kehilangan wang yang diperolehi dan tidak menyelesaikan pembelian.

Untuk mengatasinya, penjual perlu menyediakan payment gateway yang selamat untuk pelanggan mereka dan untuk itu mereka harus mendapatkan sijil SSL untuk laman web mereka. SSL Certificate akan memberi anda tag “Secure” di samping nama domain anda dan tanpa sebarang kesulitan, pelanggan akan menyelesaikan pembelian.

Penjual juga boleh menggunakan Safety Badge. Lencana ini membantu penjual untuk memperoleh tahap jaminan bahawa anda telah disahkan oleh firma keselamatan yang secara langsung mempengaruhi keputusan pelanggan pada saat membeli produk.

2. Menyediakan visi yang jelas mengenai kos produk:

Pelanggan tidak perlu diberi kejutan yang berkaitan dengan kos peningkatan harga di halaman produk. Menurut Statista, 24% pelanggan meninggalkan shopping cart mereka kerana kos tidak dijangka dan 54% melakukannya kerana penghantaran mahal.

Penjual hendaklah telus mengenai kos mereka yang mungkin menambah kos asal pada masa pembelian. Ini menjadikan pelanggan bersedia untuk membayar kos tambahan pada masa checkout.
Caj lain adalah caj penghantaran yang merupakan sebab utama peninggalan kereta. Penjual boleh memberikan penghantaran percuma yang menarik pelanggan untuk membeli pembelian segera.

3. Ambil bantuan keluar pop-ups di laman web:

Keluar pop-ups adalah cara terbaik untuk melibatkan pelanggan anda di laman web eCommerce anda. Apabila pelanggan akan meninggalkan laman web ini, penjual boleh menyediakan beberapa tawaran yang baik melalui p pop-ups dan akan membawa balik pelanggan di laman web.

Ini memberi anda peluang terakhir untuk mengubah trafik anda menjadi petunjuk yang bermanfaat. Penjual perlu menyediakan beberapa diskaun dan tawaran yang baik kepada pelanggan. Mereka juga boleh menyediakan beberapa tawaran mewah di peringkat kemasukan juga dengan bantuan spin dan memenangi pop-ups.

Diskaun dan tawaran juga boleh membantu anda untuk kekal menjadi kelebihan berbanding pesaing lain yang mengakibatkan jualan dan pendapatan yang baik.

4. Bantuan langsung melalui sokongan Live chat:

Banyak kali, pelanggan tidak dapat menyelesaikan pembelian mereka kerana pertanyaan yang tidak dapat diselesaikan pada masa pembelian. Live chat akan membantu pelanggan menyelesaikan pertanyaan mereka pada masa ini dan memaksa mereka untuk membeli pembelian segera.

Memandangkan tidak mungkin untuk menjawab setiap pertanyaan semua pelanggan secara fizikal, maka pendekatan yang lebih baik adalah untuk memberikan sokongan chat langsung. Pelanggan lebih puas dengan kedai yang menyediakan sokongan segera dan sentiasa memilih mereka. Dengan menyediakan pilihan sembang di laman web eCommerce anda, anda membenarkan pelawat anda untuk bertanya pertanyaan yang berkaitan dengan produk langsung daripada anda. Sokongan pengguna segera cat anda sebagai seorang profesional di kalangan pengguna.

5. Memudahkan pilihan Checkout Tetamu:

Ramai pelanggan mengelakkan proses pembuatan akaun yang berpanjangan kerana penjual boleh kehilangan banyak petunjuk yang bermanfaat.

Untuk perniagaan eCommerce, yang paling penting untuk akaun mereka adalah untuk mendapatkan jumlah jualan dan keuntungan yang baik. Ramai pelanggan meninggalkan laman web kerana mereka mendapati proses pendaftaran terlalu lama. Ini jelas menghentikan anda untuk membuat jualan semasa anda dan bagaimanapun, ia mengurangkan jualan masa depan anda juga.

Oleh itu, membuat jualan adalah lebih penting agar penjual dapat memberikan pilihan untuk checkout tamu.

Walaupun peningkatan jumlah pembeli akaun langsung mempengaruhi penjualan anda tetapi pada mulanya, anda boleh menawarkan checkout tamu untuk menarik pelanggan ke laman web anda. Selepas beberapa lama, penjual boleh meminta pelanggan mereka membuat akaun penjual mereka.

6. Penerangan produk terperinci!

Perihalan produk juga penting kerana terperinci lengkap dapat membawa kepada tingkat penukaran yang tinggi dari situs web Anda. Oleh itu, lebih baik menerangkan produk anda secara terperinci untuk mengelakkan pertukaran dan pulangan selepas pembelian. Memberi keterangan mengenai produk anda akan meningkatkan nilainya kepada pelanggan anda, oleh itu menggalakkan kadar penukaran yang lebih tinggi.

7. Tingkatkan kelajuan memuatkan laman web anda!

Jika laman web anda mengambil masa untuk memuatkan, ini boleh menjejaskan anda dalam kehilangan jualan. Laman web pemuatan lambat merosot pelanggan dan dia akhirnya berakhir dalam meninggalkan kereta terbengkalai. Kelajuan pemuatan tapak web sentiasa menjadi faktor penentu untuk profesionalisme dan kebolehpercayaan anda. Seperti yang dinyatakan oleh Statista, 73 peratus pengguna mudah alih di China menjangkakan laman web akan dimuatkan dalam masa 3 saat atau kurang. Satu kelewatan kedua boleh membawa kepada penurunan kadar penukaran tapak web. Ia berpotensi menelan kos $ 100,000 setiap hari laman eCommerce untuk kehilangan jualan sebanyak $ 2.5 juta setiap tahun. Oleh itu, anda harus bekerja pada kelajuan pemuatan tapak web anda, jika diperlukan.

8. Pastikan laman checkout mudah!

Menurut Statista, 69.23 peratus kereta dan keranjang belanja digital telah ditinggalkan pada tahun 2017 dan pembelian itu tidak selesai. Banyak kali ia berlaku kerana proses checkout yang rumit. Anda boleh mengurangkan kadar pengabaian troli anda dengan membuat proses pemeriksaan lebih mudah bagi pelanggan. Anda boleh memohon pelanjutan checkout halaman PrestaShop di kedai e-dagang anda.

Kesimpulan:

Walaupun terdapat banyak cara di mana penjual dapat mengurangkan kadar peninggalan kereta dari laman web mereka. Walau bagaimanapun, jika anda menggabungkan amalan-amalan yang disebutkan di atas, maka anda boleh membuat situasi yang hebat ini menjadi yang hebat dan kedai web anda akan mula mengalami hasil yang menguntungkan.

Kini anda boleh dengan mudah mengurangkan kadar peninggalan shopping cart dengan menambah sambungan pengabaian shopping cart yang ditawarkan oleh KnowBand. Ia boleh didapati untuk platform yang berbeza seperti PrestaShop, Magento, Magento 2, dan OpenCart.

Leave a Reply