Cara-cara untuk setup messenger ads di Facebook

Semakin hari semakin ramai mula menceburkan diri dalam perniagaan online sama ada di Facebook, Instagram mahupun lain-lain platfom media sosial yang lain.

Dalam artikel ini, saya akan ajar sedikit tentang cara-cara untuk setup messenger ads dengan cepat dan senang.

1. Create Campaign

Ok, mula-mula pergi ke ‘manage ads’. Lepas tu create new campaign.

Cara-cara untuk setup messenger ads di Facebook 1

2. Pilih jenis campaign

Setelah korang create new campaign, Korang pilih pulak jenis kempen yang korang nak. Dalam artikel ni kita nak buat messenger ads jadi kita pilih option ‘messenger’

Cara-cara untuk setup messenger ads di Facebook 2

3. Set budget

Korang boleh set berapa budget yang korang  nak untuk messenger ads ni. Untuk permulaan, saya cadangkan korang start dari RM10-RM30 dulu. Kalau ads tu perform baru korang tambah budget korang ikut kemampuan.

Cara-cara untuk setup messenger ads di Facebook 3

4. Message destination

Pastikan korang punya ads tu betul destination dia. Kalau salah takut tak masuk pulak dalam inbox messenger korang.

Cara-cara untuk setup messenger ads di Facebook 4

5. Audience

Yang ni korang tentukan la sendiri siapa audience yang korang nak. Pastikan audience ni sesuai dengan produk korang sebab audience ni la yang merupakan potential leads yang akan jadi custumer korang. Kalau salah rugi la sebab iklan nanti tak sampai pada orang yang sepatutnya.

Cara-cara untuk setup messenger ads di Facebook 5

6. Placement

Placement ni pulak untuk korang tentukan iklan ni akan pergi ke mana. Korang boleh letakkan iklan korang kat Facebook, Instagram dan juga Messenger.

Cara-cara untuk setup messenger ads di Facebook 6

7. Format ads

Korang boleh pilih format iklan untuk ads korang sama ada nak dalam format carousel atau format single image/video. Nanti korang boleh masukkan gambar dan video yang menarik untuk iklan korang.

Cara-cara untuk setup messenger ads di Facebook 7

8. Ads setup

Yang ni part last sekali untuk setup messenger ads korang. Korang boleh masukkan copywriting korang yang power tu dalam ni. Lepas tu korang pastikan yang Call To Action korang adalah Send Message.

Cara-cara untuk setup messenger ads di Facebook 8

Lepas siap semua tu, korang dah boleh publish korang punya messenger ads korang. Haaaa….senang je kan. Korang juga boleh buat try and error untuk dapat kan ads yang murah dan berkualiti. Selamat mencuba.

Join Telegram Channel untuk tips menarik, Freegift, serta promosi terbaik pada masa akan datang disini: Klik Disini

Nak Info Menarik & Tips Lagi akan datang ? Nak Template bernilai $300 percuma? Jom daftar disini..

Share on facebook
0
Share on google
0
Share on twitter
Share on linkedin
0
Close Menu
×

Cart