Apa yang kita perlu tahu tentang facebook ads (fb ads) 2

Apa yang kita perlu tahu tentang facebook ads (fb ads)

Kebelakangan ini, sudah ramai usahawan mahupun stokes-stokis yang telah mula melibatkan diri dalam online marketing. Salah satu dari online marketing tersebut adalah fb ads. Dalam artikel ini saya akan beri sedikit sebanyak info tentang fb ads ni.

Fb page

Apa yang kita perlu tahu tentang facebook ads (fb ads) 3

Sebelum memulakan dalam platform facebook, anda perlulah mempunyai page anda sendiri. Dan anda kena buat post-post yang berkaitan dengan produk yang anda nak jual. Lebih baik sekiranya anda membuat copywriting yang menarik supaya boleh anda boleh menarik perhatian penguna-pengguna facebook.

Ads management

Apa yang kita perlu tahu tentang facebook ads (fb ads) 4

Lepas anda dah buat post, anda boleh masuk ke ads manangemant dalam  facebook anda tu. Kemdian anda perlulah buat account baru untuk facebook ads anda.

Custom audiens

Untuk membuat fb ads yang Berjaya, kita perlulah tahu akan target audiens kita atau lebih dikenali sebagai custom audiens. Tujuannya adalah untuk memastikan iklan yang kita buat itu akan sampai kepada bakal-bakal custumer kita atau lebih dikenali sebagai leads. Bagaimanpun, kita perlu melakukan banyak percubaan untuk mandapatkan lead-lead yang benar-benar berkualiti yang akan membeli produk yang kita iklankan.

Budget

Apa yang kita perlu tahu tentang facebook ads (fb ads) 5

Untuk memastikan iklan fb ads anda sampai ke target audiens anda, anda perlulah menetapkan budget anda. Kita perlu meletakkan budget kerana ia merupakan bayaran untuk meniklankan iklan anda di facebook. Semakin besar budget anda, semakin besar dan semakin luas target audiens dan semakin banyak lead yang akan anda dapat. Jadi anda boleh la membuat iklan berdasarkan budget anda.

Call to action

Selepas anda selesai membuat fb ads anda, anda perlulah membuat call to action (CTA) supaya lead yang msuk akan sampai pada anda. CTA ni anda boleh letakkan no wassap anda, landing page anda atau website anda untuk memudahkan anda berurusan dengan customer anda.

Leave a Reply