Sistem Penting Dalam Website Ecommerce

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Kebanyakkan usahawan yang ada sekarang sudah menggunakan website jenis ecommerce untuk perniagaan mereka. Tapi, tahukah anda apa sistem yang selalu digunakan dalam website ecommerce ni? Jom saya terangkan serba sedikit tentang sistem yang digunakan dalam website ecommerce ni.

1.WOOCOMMERCE

Sistem Penting Dalam Website Ecommerce 1

Sistem yg buatkan website boleh jadi kedai online seperti Lazada & Shopee. Xde sistem ni, org tak dpt beli produk melaui website.. Sistem ni boleh upload produk, track sales, approve order, dimana ia terbahagi halaman, product, cart, checkout page.

2. BREEZE

Untuk lajukan website dgn optimize cache, sript html, css, java dan banyak lagi. Kita just tick je mana nak optimize, web terus jadi lebih pantas dari sebelum ni.

3. JETPACK

Sistem Penting Dalam Website Ecommerce 2

Satu sistem mcm2 fungsi utk website. Benda yang baling sy suka, plugin ni ada sistem security utk elak kena brute-force hack, fungsi lazy load image agar website lebih ringan, load speed up, fungsi blog utk org baca lagi artikel lain, fungsi login dgn 1klik jer. Ada Premium, tapi yang free pun dah cukup baik dah. Bagusnya, fungsi jetpack ni je boleh connect dgn Apps, dimana kita boleh approve order, track sales guna smartphone je. Power kan?

4. ELEMENTOR

Sistem Penting Dalam Website Ecommerce 3

Sistem page builder dimana kita nak buat layout & design website tak perlu coding, just drag n drop jer. Ada mcm mcm block yang kita boleh tambah antaranya, image, header, text, testimonial, product, media slider, pricing, dan banyak lagi. Kita just pick dan drag jer dlm page, lepastu edit terus ????????

5. ASTRA STARTER SITES

Sistem Penting Dalam Website Ecommerce 4

Ada macam2 koleksi design website yang cantik2. Mcm2 template dalam ni spt web viral, web ecommerce pakaian, makanan, kelas online, Minisite, so kita pilih je nak mana, klik dan automatik website terus siap rupa bentuknya. Kita just edit konten guna page builder Elementor. Sesuai untuk newbie yang tak tahu sgt bina website rekemen guna plugin ni. Ni la rahsia setup website complete dlm kurang 5 minit!

6. ASTRA THEME

Astra theme ni berbeza dgn astra starter sites mcm point no.5 tu, Astra theme mewakili keseluruhan sistem dimana ia libatkan fungsi customizer utk setting layout, typography, colour, home setting. Tak susah pun kalau guna theme astra ni, sbb dia ada short-cut nak tukar logo ke, nak tukar jenis font ke, nak adjust layout ke, mcm mcm la fungsi nya. Satu lagi, theme ni ringan dan setting sangat memudahkan.

7. USER ROLE EDITOR

Ni lebih kalau kita nak setting dalam website kita level dropship, agent, & stokis dimana nanti kita boleh set harga berbeza untuk dropship, agen, dan stokis..

8. WC ROLE BASED PRICE

Lepas kita setting user role dropship, agen, stokis, kita nak set harga pula yang berbeza.

9. BOOSTER PLUGIN

Bagi saya plugin ni inclusive untuk setting sistem dropship, agen, & stokis, siap dgn minimum order. Maybe stokis boleh dpt lebih murah, tapi MOQ dia tinggi. Kat sini jugak boleh set hargs untuk produk produk tersebut, kalau ambil 50 unit dpt jimat 30% contohnya..

10. BILLPLZ FOR WOOCOMMERCE

Sistem Penting Dalam Website Ecommerce 5

If nak buat online payment gateway, dimana customer tak perlu bayar secara manual transfer samada online transfer, atau melalui ATM & CDM. Dgn sistem ni, customer boleh bayar direct guna online banking, kredit card, atau aplikasi boost. Seperti mana anda bayar direct guna lazada tu, sistem ni pun boleh guna dalam website anda guna billplz plugin ni.

Anda nak belajar pasal website?

Boleh belajar di ubaidullahjaafar.com

Leave a Reply

Join Telegram Channel untuk tips menarik, Freegift, serta promosi terbaik pada masa akan datang disini: Klik Disini

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

Kerja Gaji Besar
cari kerja

6 Kerja Gaji Besar Tanpa SPM (Kisah Benar)

Ramai yang sekarang ni tak tahu kalau tak habis SPM nak kerja apa yang gaji besar. Nak kerja gaji besar tanpa SPM boleh ke? Sebenarnya

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin