Rakam VIdeo DSLR

Panduan Rakam Video Kamera DSLR Dengan Mudah

8 Panduan Rakam Video Kamera DSLR ini sesuai untuk yang newbie dalam videography

Panduan Rakam VIdeo Kamera DSLR hari ini mempunyai keupayaan untuk merakam video definisi tinggi (HD). Ciri dimiliki memudahkan pengguna mengubah proses memotret foto dengan merakam video menggunakan hanya butang. Menggunakan DSLR, pengguna diberikan pelbagai pilihan kanta yang boleh berguna untuk menghasilkan kesan tertentu dan resolusi video berkualiti. Berikut adalah beberapa petua yang perlu diperhatikan semasa merakam video menggunakan kamera DSLR:

1. Sebelum Rakam Video, Tahu Format Fail dalam Video Kualiti

Terdapat banyak format fail yang tersedia semasa merakam video melalui kamera DSLR, ini bergantung pada jenama dan jenis kamera yang digunakan. Canon DSLR menggunakan pelbagai format fail MOV, Nikon dan Olympus menggunakan format AVI, manakala Panasonic dan Sony menggunakan format AVCHD. Walaupun hasilnya mempunyai format yang berbeza tetapi tidak perlu terlalu bimbang. Pada masa ini semua video boleh ditukar kepada format yang berbeza semasa mengedit.

Selain daripada format fail, kualiti video yang dihasilkan oleh kamera DSLR kadang-kadang berbeza pula. DSLR yang baik boleh merakam sehingga HD penuh, yang bersamaan dengan resolusi 1080 × 1920 piksel pada kadar 24 hingga 30 fps atau bingkai sesaat. DSLR murah biasanya hanya menawarkan rakaman video sehingga 720HD atau 1280 × 720 pixel. Walaupun ia lebih rendah, ia masih dua kali resolusi format DVD jadi ia masih boleh digunakan.

2. Setting Rakam Video: Tetapan Frame-rate Video


Tetapan video pada kamera diperlukan jika kami ingin membuat paparan video yang berbeza. Sebagai contoh, jika kita mahu paparan video kita kelihatan seperti pada teater filem, kadar bingkai perlu ditetapkan pada 24fps atau 25fps. Kadar bingkai biasanya digunakan untuk filem-filem pawagam. Jika kita mahu merakam pada kadar bingkai yang lebih tinggi dengan matlamat mewujudkan video perlahan-perlahan, perlu untuk menetapkannya semula. Contohnya dengan menggunakan 48 fps atau 60 fps.

3. Setting ISO untuk Rakam VIdeo

Panduan Rakam Video Kamera DSLR Dengan Mudah 3

ISO menunjukkan betapa sensitif kamera menjadi cahaya. Mudah, semakin tinggi ISO, imej yang lebih cerah akan menjadi, sementara semakin rendah ISO, semakin gelap imej. Menggunakan ISO tinggi, yang lebih besar daripada ISO640, boleh digunakan semasa merakam di dalam bilik tanpa banyak cahaya di luar.

Biarkan ISO rendah semasa rakaman di luar apabila cuaca cerah atau dalam studio yang menggunakan banyak cahaya. Tetapan ISO ini amat berguna apabila merakam. Jika kita menaikkan ISO, biasanya kita akan melihat bunyi atau gangguan dalam imej supaya kita perlu melakukannya dengan teliti. Kamera akan mencatat rekod terbaik apabila berada di julat ISO yang lebih rendah.

4. Setting Aperture untuk rakam Video

Aperture mengawal jumlah cahaya yang mencapai sensor imej. Nilai yang lebih kecil, semakin terbuka apertur. Semakin tinggi nilai, semakin kecil apertur. Ini berfungsi seperti murid di mata manusia. Apabila kamera diafragma dibuka, cahaya akan diteruskan, dan apabila ia ditutup sedikit, hanya sedikit cahaya masuk.

Kita boleh menggunakan aperture kecil seperti f / 1.8 untuk membiarkan banyak cahaya ke dalam kamera dalam situasi ringan. Jika kita melakukan rakaman di luar dengan banyak cahaya maka kita boleh menyesuaikan aperture dengan jumlah yang besar seperti f / 10 sehingga mengehadkan terlalu banyak cahaya memasuki kamera.

Aperture juga mengawal kedalaman tempat kejadian. Untuk mendapatkan latar belakang yang tidak tertumpu, kita boleh menetapkan aperture selebar mungkin sebagai contoh f / 1.8. Tetapi jika kita mahu semua orang yang tertangkap kelihatan tertumpu, maka memerlukan aperture tertutup seperti f / 22.

5. Setting Shutter-Speed Rakam VIdeo

Panduan Rakam Video Kamera DSLR Dengan Mudah 6

Kelajuan pengatup menunjukkan berapa banyak masa sensor kamera terdedah kepada cahaya. Semakin lama shutter terbuka, contohnya 1/30 dalam detik, semakin banyak cahaya yang masuk sehingga pergerakannya akan menjadi lebih jelas. Semasa semakin pantas seperti 1/500 dalam satu saat, cahaya yang kurang akan memasuki sensor, jadi kita dapat menghentikan pergerakan itu.

Sekiranya kita ingin melaraskan kelajuan pengatup, gunakan peraturan umum: kalikan dua bingkai. Jadi, contohnya jika kita mencatatkan pada 24 fps, kelajuan pengatup mestilah 1/48, jika rakaman pada 60fps, kelajuan pengatup mestilah 1/120.

Secara teknikal, ini tidak banyak memberi kesan. Apa yang perlu diberi keutamaan ialah bukaan pertama, kedua ISO, dan kemudian pengatup.

6. White Balance & Colour Temperature


Sumber cahaya yang berbeza seperti cahaya dan matahari mempunyai suhu yang berbeza. White balance memberikan maklumat mengenai suhu warna cahaya semasa proses rakaman. Cuba sepadan dengan peraturan baki putih dengan cahaya semasa rakaman. Sebagai contoh, jika kita berada di luar bilik dengan cahaya matahari, gunakan ikon matahari yang tersedia. Jika kita merakam menggunakan studio atau cahaya halogen maka gunakan ikon lampu.

Kadangkala terdapat situasi apabila kita sedang merakam dengan cahaya bercampur. Sebagai contoh, rakaman di studio tetapi dengan cahaya tambahan dari tetingkap terbuka. Campuran contohnya mempunyai suhu warna sekitar 4800 Kelvin. Dalam keadaan ini, kami memilih ikon K dan menetapkannya sehingga warna video yang dirakam kelihatan semula jadi.

Kesimpulannya


Ini adalah beberapa petua untuk merakam video menggunakan kamera DSLR. Pada masa ini terdapat pelbagai pilihan kamera DSLR. Kita boleh memilih kamera mana yang sesuai dengan keperluan dan anggaran. Kamera ini kadang kala mempunyai ciri yang berbeza tetapi pada dasarnya mempunyai tetapan yang sama.

Bagi mereka yang benar-benar mahu menggunakan kamera DSLR untuk tujuan video, mereka boleh memilih jenis kamera yang juga menyediakan hasil video maksimum. Sesetengah kamera DSLR terbaik untuk videographers lain adalah Nikon D3300, Canon EOS Rebel T5, Canon EOS 5D Mark III, Nikon D3200, Canon EOS 6D, Nikon D5300, Sony A77 II, Canon EOS 80D, Nikon D7000, dan Nikon D810.

Sumber: https://studiosini.com/tips-merekam-video/

Leave a Reply